Niečo o burgeroch pre všetkých "gastro odborníkov"

11.01.2021

Takto vyzerá kvalitné, čerstvé hovädzie mäso pripravené do štádia "medium". Mäso je v celom svojom objeme tepelne upravené a teplota v jadre dosiahla 68 °C, na povrchu je tmavohnedé, v jadre hnedo-ružové. Konzistencia je pružná, chuť výrazne mäsová a šťavnatá. Z mäsa môže vytekať červená tekutina pripomínajúca krv. V skutočnosti je to však zmes vody a proteínu myoglobínu, ktorý zásobuje svalové bunky zvieraťa kyslíkom a je zároveň nositeľom pigmentu, ktorý dáva mäsu jeho typickú červenú farbu. Pre skutočných znalcov je to dôkaz, že pred sebou nemajú ohriaty polotovar, ale kus poctivého, čerstvého mäsa.
Z času na čas sa stretávame z názorom, že naše burgery sú nedopečené. Nuž je to veľmi smutné, ale mnoho ľudí už nepozná vzhľad a chuť skutočnej hovädziny pripravenej na grile. Zvykli sme si na predpečené, sivo čierne placky z Mc Donaldu a keď vidíme ružové mäso, zachváti nás panika. U nás sa ale určite nemusíte báť. Mäso grilujeme priamo pred vami po dobu 10 - 12 minút (5 - 6 z každej strany) až do úpravy "medium" až "medium well". Pri tomto stupni opracovania mäso dosiahne v jadre teplotu okolo 68 °C , čím je zabezpečená úplná denaturácia bielkovín - inými slovami nič "živé" v mäse neprežije. Mäso je však ešte stále veľmi šťavnaté a plné chutí. Ďalším zvyšovaním teploty sa už topí kolagén a z mäsa sa stráca tuk. Mení sa tak šťavnatá a vláčna konzistencia na suchú a tuhú, a mäso prichádza o svoju typickú chuť. Ak napriek tomu požadujete viac prepečené mäso a naša obsluha sa vás zabudla opýtať, ako si ho prajete, určite neváhajte a povedzte nám to. Radi vám vyhovieme. Dovoľujeme si taktiež úctivo požiadať všetkých samozvaných "gastro odborníkov", ktorí väčšinu svojich odborných znalostí nadobudli pri návštevách fasfoodových sietí a úspešne pritom unikli základným vedomostiam o spracovaní a príprave mäsa, aby sa, pokiaľ možno, zdržali písania recenzií a radšej náš stánok ani nenavštívili. Verte nám, myslíme to naozaj dobre, ušetríme si vzájomné generovanie negatívnej energie, veď jej je na svete už aj tak dosť. Ďakujem za pochopenie.